Cały ten cukier
Australia 2014 / dokument / 90’
Film dokumentalny, w którym reżyser, z pomocą ekspertów, opracował i przeprowadził na sobie eksperyment, by zbadać negatywny wpływ cukru na ludzki organizm i odpowiedzieć na pytanie: jak cukier wpływa na zdrowie?
Po trzech latach diety bezcukrowej Rameau poddał się eksperymentowi. Najpierw spożywał 40 łyżeczek cukru zawartego w produktach rekomendowanych jako zdrowe produkty. Robił to przez 60 dni. Następnie zamienił je na cukier rafinowany dodawany do żywności. Podczas eksperymentu nie zrezygnował z aktywności fizycznej, podróżował, m. in. do USA, wyciągając wnioski o negatywnym wpływie produkowanych tam napojów. Film porusza również temat manipulacji i perswazji zawartej w reklamach stosowanych przez koncerny wytwarzające żywność. Reżyser wprowadził do dokumentu elementy przedstawienia, teledysku, animacji czy kiczowatych reklam, w których obsadził samego siebie.
Nagrody
Materiały dydaktyczne
Wątki z prelekcji
Jaki jest wpływ cukru na organizm ludzki? W jaki sposób stosuje się techniki manipulacyjne w reklamach produktów zawierających cukier? Jakie choroby wywołuje spożywanie/nadużywanie cukru?
Pojęcia kluczowe
Powiązanie z podstawą programową
JĘZYK POLSKI:
- kształcenie umiejętności rozumienia roli mediów oraz ich wpływu na zachowania i postawy ludzi, a także krytycznego odbioru przekazów medialnych oraz świadomego korzystania z nich.
FILOZOFIA:
- rozwijanie krytycznego myślenia i sprawności logicznych poprzez analizę wybranych pytań i argumentów filozoficznych.
BIOLOGIA:
- uczeń przedstawia zasady racjonalnego żywienia;
- uczeń podaje przyczyny otyłości oraz sposoby jej profilaktyki.